Frimærkehæfter

De traditionelle særfrimærkehæfter (S1-S181), der blev fremstillet med 10 stk frimærkestrimler revet ud af alm. helark var produktionsmæssigt ressourcekrævende at håndtere. Dette blev med indkøbet af den nye trykmaskine M5 fra det danske firma Nilpeter, erstattet af frimærkehæfter, der nu kunne trykkes i helark med selvklæbende frimærker, som senere blev skåret ud som hæfter. Helarkene, eller de senere hæfter, blev forsynet med bukkestreger (Perforeringer), hvilket betød at "strimlerne" lettere kunne bukkes sammen til et hæfte.

De første frimærkehæfter i det nye format blev udgivelsen den 27. oktober 2009 med temaet "Leg i sneen". For at demonstrere mulighederne med den nye trykpresse, blev forsiden af hæfterne lavet med seks forskellige motiver, hvilket gav ialt 12 varianter af denne udgivelse. Frimærkehæfterne indeholdte 12 selvklæbende frimærker á 5,50kr eller 6,50kr. Hæfterne blev som regel leveret ufoldede, og man kunne så selv folde dem til formatet 86 x 58 mm.

 

Nyt format

 

For at kunne styre trykprocessen er der på de første selvklæbende frimærkehæfter trykt nogle forskellige detekteringsmærker og CMYK farvekoder (Cyan, Magenta, Yellow og Key Color(Sort)).
Dette er små firkanter, som kom med på hæfterne S182 (Leg i sneen) - S190 (Store Danskere III - Dan Turell). Placeringen af disse firkanter betød, at der opstod en række varianter af disse hæfter, eksempelvis findes der istedet for de 6 "kendte" varianter af S182 og S183, faktisk 12 af hver, idet farvefirkanterne på frimærkesiden findes i to varianter for hvert hæfte.

Frimærkehæfterne fra S191 (Vintereventyr) til S224 (Vinterstemning) blev fremstillet i en process, hvor det overskydende materiale mellem frimærkerne blev fjernet, således at det kun var frimærker og evt. B-mærkater eller små signaturbilleder der blev siddende på frimærkhæfterne. Dette betød, at der på frimærkesiden ikke længere eksisterer nogle variationer.